poniedziałek, 29 czerwca 2015

ZUPA KREM Z KAPUSTY

Pierwszy raz jadłam zupę krem z kapusty i bardzo pozytywnie mnie zaskoczyła. Nie smakuje jak kapuśniak, nie smakuje jak młoda kapusta zasmażana. Dla mnie ta zupa miała po prostu smak zupy koperkowej, tylko była bardziej gęsta i bez ziemniaków. Bardzo łagodna.
Delikatnie zmieniony przepis z bloga Jadłonomia.

Składniki:
(2-3 porcje)
  • 1/4 dużej główki młodej kapusty
  • pól dużego pora
  • pół kalarepki
  • oliwa
  • litr bulionu - u mnie jak zwykle adamowy bulion warzywno-indyczy ale można zastąpić dowolnym
  • łyżka soku z cytryny
  • mały pęczek koperku
  • sól i pieprz do smaku
Pokrojony w plastry por poddusiłam na oliwie w garnku. Kalarepkę obrałam i pokroiłam w kostkę, kapustę posiekałam. Dorzuciłam warzywa do garnka, zalałam całość bulionem. Gotowałam zupę do miękkości warzyw, około 15 minut. Na koniec wrzuciłam koperek (część zostawiłam do dekoracji), dolałam sok z cytryny i zmiksowałam całość ręcznym blenderem. Doprawiłam solą i pieprzem. Jadłam zupę posypaną resztą koperku.

Dominika

1 komentarz:

  1. akurat została mi jedna kapusta z która od paru dni nie wiem co zrobić. spróbuję z taka zupą :)

    OdpowiedzUsuń