Przygotowałam kiedyś pyszny chrupki chlebek z siemienia lnianego. Prosty i szybki w produkcji, dobry do przechowywania. Dziś postanowiłam przyjemność tę powtórzyć w wersji słodkiej.
Składniki:
(na blachę piekarnika)
- szklanka siemienia lnianego
- pół szklanki siemienia lnianego zmielonego w młynku do kawy
- 2 szklanki wody
- szczypta soli
- pół szklanki bakalii - u mnie żurawina i goji
- pół szklanki słonecznika
- 3 łyżki miodu - u mnie miód z mniszka, można zastąpić np. syropem klonowym lub z agawy
Wyznaczoną część siemienia lnianego zmieliłam w młynku do kawy. Wszystkie składniki wymieszałam w misce i odstawiłam na godzinę do zgęstnienia. Po czym masę rozsmarowałam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, jak najcieniej, tak żeby masa wypełniła całą blachę. Nacięłam masę nożem do pizzy w pożądane kształty. Piekłam w piekarniku rozgrzanym do 120 stopni około 90 minut, z termoobiegiem. Jeżeli ktoś nie chce tak długo czekać, można upiec chrupki klasycznie, w temperaturze 180 stopni około 30-40 minut.
Chrupki nie są bardzo słodkie, jeśli ktoś lubi słodkie wypieki powinien dodać zdecydowanie więcej miodu. Są najsmaczniejsze kiedy naprawdę dobrze się wysuszą i chrupią. Przechowywałam w zamkniętym słoiku przez 3 dni, żeby nie zmiękły.
Dominika
na słodko to idealne dla mnie! :)
OdpowiedzUsuńzapraszam do wzięcia udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/search/label/KONKURS
Pychotka :)
OdpowiedzUsuń