sobota, 22 sierpnia 2015

CHRUPKI LNIANE NA SŁODKO

Przygotowałam kiedyś pyszny chrupki chlebek z siemienia lnianego. Prosty i szybki w produkcji, dobry do przechowywania. Dziś postanowiłam przyjemność tę powtórzyć w wersji słodkiej.

Składniki:
(na blachę piekarnika)
  • szklanka siemienia lnianego
  • pół szklanki siemienia lnianego zmielonego w młynku do kawy
  • 2 szklanki wody
  • szczypta soli
  • pół szklanki bakalii - u mnie żurawina i goji
  • pół szklanki słonecznika
  • 3 łyżki miodu - u mnie miód z mniszka, można zastąpić np. syropem klonowym lub z agawy
Wyznaczoną część siemienia lnianego zmieliłam w młynku do kawy. Wszystkie składniki wymieszałam w misce i odstawiłam na godzinę do zgęstnienia. Po czym masę rozsmarowałam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, jak najcieniej, tak żeby masa wypełniła całą blachę. Nacięłam masę nożem do pizzy w pożądane kształty. Piekłam w piekarniku rozgrzanym do 120 stopni około 90 minut, z termoobiegiem. Jeżeli ktoś nie chce tak długo czekać, można upiec chrupki klasycznie, w temperaturze 180 stopni około 30-40 minut.

Chrupki nie są bardzo słodkie, jeśli ktoś lubi słodkie wypieki powinien dodać zdecydowanie więcej miodu. Są najsmaczniejsze kiedy naprawdę dobrze się wysuszą i chrupią. Przechowywałam w zamkniętym słoiku przez 3 dni, żeby nie zmiękły.

Dominika

2 komentarze:

  1. na słodko to idealne dla mnie! :)

    zapraszam do wzięcia udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/search/label/KONKURS

    OdpowiedzUsuń