wtorek, 22 grudnia 2015

KAPUSTA Z GRZYBAMI I CIECIORKĄ

Tym razem Adam wziął święta na poważnie i nagotował kapusty z grzybami. Nie jest całkiem tradycyjna, włożył do niej to co sobie wcześniej umyślił. Ja ze swej strony nie mam wiele do dodania, poza jednym: BYŁA PYSZNA!!! A na święta znów nic nie mamy :)

Składniki:
  • cebula
  • olej rzepakowy
  • kilogram kiszonej kapusty z marchewką
  • garść suszonych grzybów
  • garść żurawiny
  • garść rodzynek
  • puszka cieciorki
  • czubata łyżeczka proszku grzybowego - zmielone suszone grzyby
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 6 goździków
  • płaska łyżeczka kminku
  • sól i pieprz do smaku
Grzyby suszone zalać wrzątkiem i zostawić aż zmiękną. Przy dużych i starych suszonych grzybach może być konieczność ich ugotowania, młodsze i mniejsze można tylko namoczyć. Na oleju podsmażyć pokrojoną cebulę. Dołożyć dobrze wypłukana kapustę kiszoną i dorzucić drobno pokrojone grzyby. Wlać wodę po moczeniu grzybów. Dorzucić garść żurawiny, try liście laurowe oraz zmielone ziele angielskie, kminek i goździki. Jeśli ktoś lubi mocniej grzybowy smak trzeba dorzucić również proszek grzybowy. Po pół godzinie dołożyć cieciorkę i rodzynki. Dusić pod przykryciem do miękkości kapusty, w razie potrzeby można podlać wodą. Na końcu doprawić do smaku pieprzem i solą.

Kapustę zjedliśmy w niecałe dwa dni ale tego typu potrawy mogą wystarczyć na dużo dłużej. Jeśli tylko nagotuje się jej dużo więcej, jest pyszna i szybko znika.

Dominika

1 komentarz:

  1. Uwielbiam gotowana kapustę. Z tempehem, z grochem, z grzybami, z cieciorka, z suszonymi modelami i śliwka...

    OdpowiedzUsuń