niedziela, 19 lutego 2017

SAŁATKA Z FASOLI

Dziś znowu Adam w formie. Połączenie rodzynek z ogórkiem kiszonym rozłożyło mnie na łopatki, szach i mat. Sałatka z wszystkiego co było w domu pod ręką. A pyszna jak diabli, choć dla wielbicieli wyrazistych smaków.

Składniki:
  • puszka czerwonej fasolki
  • puszka białej fasolki
  • 1/3 surowego kalafiora
  • garść rodzynek
  • 3 ogórki kiszone (im więcej tym lepiej)
  • mały pęczek koperku
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 2 czubate łyżeczki kolendry
  • czubata łyżeczka gorczycy
  • szczypta soli
Fasole z puszki dokładnie odsączyć. Kalafior podzielić na różyczki, okroić drobniej. Ogórki kiszone pokroić w ćwierćplasterki, koperek posiekać. Przyprawy zmielić w młynku do kawy i wymieszać z  oliwą. Wszystkie produkty zmieszać razem i zalać oliwą z przyprawami. Dosolić do smaku i wstawić na trochę do lodówki.


Przepis bierze udział w akcji:
Nasiona roślin strączkowych na talerzu Nasiona roślin strączkowych na talerzu
Dominika

3 komentarze:

  1. Sałatka na zdjęciu wygląda bardzo apetycznie. Połączenie takich składników jak biała fasola z rodzynkami rzeczywiście nie jest często spotykane, ale ważne że smakuje :)

    OdpowiedzUsuń