niedziela, 30 kwietnia 2017

CO BY TU ZAPIEC

Wspólnymi siłami wyprodukowaliśmy zapiekankę - wspólnymi siłami - to znaczy ja byłam mózgiem, a Adam w zasadzie całą resztą tego przedsięwzięcia. Ale mózg przecież najważniejszy, prawda? Zapiekanki lubimy bo same się robią, a ta miała łagodny smak i miękką, miłą konsystencję. Bardzo szybko się zjadła, ledwo zdążyłam zrobić zdjęcie, już pod sam koniec konsumpcji.

ZAPIEKANKA Z BAKŁĄŻANA I CUKINII Z POMIDORAMI
Składniki:
  • cebula
  • cukinia
  • bakłażan
  • 2 ziemniaki
  • puszka pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • po dużej szczypcie: majeranku, tymianku, bazylii, oregano
  • sól i pieprz do smaku
Pomidory z puszki należy zblendować z czosnkiem i przyprawami. Można pomidory najpierw odsączyć i my tak zrobiliśmy, ale wydaje nam się że niepotrzebnie. Sos wyszedł trochę za suchy i było go za mało. Gdyby zblendować pomidory wraz z zawartością puszki, byłoby chyba lepiej. Cebulę, cukinię, bakłażan i obrane ziemniaki pokroić w plastry. W naczyniu do zapiekania układać warstwami warzywa i polewać sosem. Piec pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni około godzinę.

Dominika

2 komentarze:

  1. Zapiekanka spałaszowana ! Ja ,,wykąpałam '' ją w sosie bo zrobiłam go w przeciwieństwie do Ciebie chyba za dużo.Zużyłam pół litra czyli kartonik tomatery! bardzo smakowe danie !

    OdpowiedzUsuń