czwartek, 20 kwietnia 2017

POŚWIĄTECZNIE

Każdemu przyda się trochę poświątecznego detoksu, w formie lekkiego deseru. Takie desery są teraz na topie i można je spotkać w wielu kawiarniach, przynajmniej ja je ciągle widuję. Chia na jogurcie, z dodatkiem owocowego musu i trochę pestek lub płatków. Niby nic a jednak smaczne i wciąga. Uwaga - deser jest mało słodki, co dla mnie jest olbrzymią zaletą, ale niektórym będzie czegoś brakować (trzeba wtedy dosłodzić).

Składniki:
  • jogurt naturalny 250 ml - u mnie jogurt kozi
  • 3 łyżki ziaren chia
  • banan
  • garść pestek dyni
Chia mieszamy z jogurtem i wstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin, najlepiej na noc. Po zgęstnieniu przekładamy masę do wybranego lub wybranych naczyń. Banan miksujemy na krem dowolną techniką - malakser, blender, nawet rozgniatamy widelcem. Krem wykładamy na masę z chia i posypujemy pestkami dyni. I już.

Dominika

1 komentarz:

  1. *-* chia dawno nie gościło w moich garnkach, chyba pora ruszyć po nie w regały!!!

    OdpowiedzUsuń