Upał.
Idealny czas na zimną słodką przekąskę.
Przepis znalazłam na blogu Smakoterapia ale obawiałam się intensywnego kokosowego smaku, którego tak wprost bez dodatków nie lubię. Dlatego zmieszałam 2 rodzaje mleka - kokosowe i migdałowe własnoręcznie zrobione. Wydaje mi się że był to bardzo dobry pomysł - galaretka wyszła delikatna, kokosowy aromat był bardzo delikatny.
Następnym razem bo na pewno będą takie, kusiłoby mnie posłodzić jakimś intensywnie pachnącym miodem lub karmelem. Może melasą z trzciny cukrowej? Popróbujcie i dajcie mi znać jak wyszło.
BEZMLECZNA PANNA COTTA
Składniki:
- 200 ml mleka kokosowego
- 200 ml mleka migdałowego
- 1,5 łyżki ksylitolu - może być dowolne słodziwo
- agar agar 2 płaskie łyżeczki ale wydaje mi się że mogłoby być mniej i też by zgęstniało
- wanilia - wrzuciłam całą laskę ale ponieważ była dość stara musiałam jeszcze dodać łyżeczkę ekstraktu waniliowego - dodawajcie ile kto lubi
Przepis na mleko orzechowe w tym poście - ważne żeby odcedzić dokładnie - w deserze nie ma być grudek.
Mleko kokosowe i mleko orzechowe zagotować razem w garnku z ksylitolem i z wanilią. Dodać agar agar i porządnie wymieszać. Mnie zrobiły się trochę grudki chociaż się starałam, zebrałam co większe z wierzchu i po prostu się nie przejęłam. Przełożyć do foremek lub małych miseczek i włożyć do lodówki. A potem sprawdzać czy już zgęstniały, nie wiem ile czasu ponieważ wstawiłam i wyszłam do pracy. Jak wróciłam były już gęste i co gorsza było ich już mniej, bo Adam wrócił wcześniej. Przed jedzeniem polałam musem ze zmiksowanych truskawek
Deser ten ma swoją olbrzymią zaletę - można go zjeść dużo bez żadnych późniejszych sensacji co zdarzyło mi się z ciasteczkami. Więc jak już wróciłam z tej pracy a deseru było już mniej, zjadłam resztę zamiast obiadu nie czekając aż Adam nabierze chęci na następne. Między innymi dlatego nie robiłam ceregieli z wykładaniem z miseczek i polewaniem musem choć wyglądałyby znacznie ładniej na zdjęciu.
Trudno, profesjonalnym stylistą jedzenia widać nie będę, za bardzo lubię jeść :).
Dominika
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz