czwartek, 13 września 2012

ZUPA CUKINIOWO-CZOSNKOWA

Miałam do wykorzystania kabaczka i cukinię. A czując, że bierze mnie jakieś przeziębienie bardzo chciałam do zupy dodać czosnek, no i imbir przy okazji. Czyli zupa miała mieć pewien potencjał leczniczy. Czy się udało, do końca nie wiem, bo ani czosnek ani imbir nie był w zupie tak super wyczuwalny. Za to zupa wyszła bardzo dobra i o dziwo dość łagodna.

Składniki:
  • kilogram cukinii - u mnie malutka cukinia i pół dużego kabaczka
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 średnia cebula
  • litr bulionu - u mnie warzywno-indyczy, można dowolny
  • 2 cm. świeżego imbiru
  • spora szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku
  • świeże liście kolendry do posypania
  • łyżka oliwy do smażenia
Poszatkowaną cebulę i czosnek podsmażyłam na oliwie. Dodałam cukinię i kabaczka pokrojone w grubą kostkę, chwilę smażyłam. Dolałam bulion, imbir posiekany w kosteczkę i gałkę muszkatołową. Gotowałam do miękkości warzyw - około 20 minut. Zmiksowałam ręcznym blenderem. Posypałam świeżą kolendrą i wymieszałam.

Można by się przyczepić do koloru tej zupy, ale jeśli by zrobić ją z samej cukinii a nie tak jak u mnie z cukinii i kabaczka, to na pewno będzie znacznie lepiej.

Dominika

3 komentarze:

  1. witam
    zapisałam link w ulubionych i będę często zaglądała :) chociaż u mnie gotuje facet....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się :) u mnie facet też gotuje, ale lubimy trochę co innego więc gotujemy obydwoje

      Usuń
  2. Zupka wyszła fantastyczna - zrobiłam z samej cukinii, więc była zielona :) Dałam też całą główkę czosnku i wykorzystałam bulion na wędzonych kościach.

    OdpowiedzUsuń