środa, 30 stycznia 2013

PLACKI WARZYWNE - bez glutenu, jajek, mleka

Zupełnym przypadkiem stworzyłam bardzo pyszne placki. Z niepozornych składników - po prostu zwykła włoszczyzna i trochę mąki z cieciorki. To co miałam w lodówce plus przyprawy. Sama byłam zaskoczona, wydawało mi się że placki bez jajek i zwykłej mąki wymagają więcej zachodu. A okazało się, że najprostsze rozwiązania bywają najlepsze. Placki są  bardzo smaczne, nie podejrzewałabym, że składają się głównie z marchewki i pietruszki. Zrobiłam je dwukrotnie, za pierwszym razem dodając więcej mąki, a później ograniczając ją, co spowodowało że były delikatniejsze w środku i smaczniejsze.

Składniki:
  • mała cebula
  • pietruszka
  • 3 małe marchewki
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki siemienia lnianego
  • pół szklanki mąki z cieciorki
  • pół łyżeczki kminku - powinien być kumin ale wyszedł, ostatnio wszystkiego mi brakuje jak potrzeba
  • pół łyżeczki czarnuszki
  • ćwierć łyżeczki kurkumy
  • pół łyżeczki zmielonej kolendry
  • sól do smaku
  • oliwa do smażenia
Cebulę, pietruszkę, marchewki i seler starłam na dużej tarce. Ząbki czosnku rozgniotłam. Siemię lniane zalałam 4 łyżkami ciepłej wody, odczekałam aż wytworzy się żel. W misce zmieszałam warzywa, mąkę i siemię lniane z przyprawami. Masa powinna być bardzo gęsta, ale nie sucha. Wilgotnymi dłońmi formowałam niewielkie placki i smażyłam na rozgrzanej oliwie.


Placki wyszły delikatne ale bez skłonności do rozpadania się. Będę próbować pewnie w przyszłości jeszcze zmniejszać ilość mąki, ideałem byłoby w ogóle jej nie używać. Ale tak się pewnie nie uda.

Dominika

7 komentarzy:

  1. lubię takie warzywne placuszki, zawsze wychodzą smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny przepis, wspaniały ;) myśle że można dodać mąki kukrydzianej, aby sprawić żeby było zdrowiej bez wyrzutów :) i do piekarnika na papier do pieczenia na 180 stopni /10-20 minut :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W moim przypadku kukurydziana mąka odpada. Ale w piekarniku na pewno super. Pozdrawiam

      Usuń
    2. Ja robię takie z rzepą i mąką gryczana.
      Andrzej

      Usuń
    3. Z rzepą to muszą być fantastyczne :)

      Usuń
  3. właśnie zjadłam te pyszne placuszki. Masa byla za "sucha", to poratowałam się wodą ciut.
    Z rzepą i gryką? Do zrobienia następne? :) Tylko czy sama rzepa czy z innymi warzywami również?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzepa po obróbce termicznej traci ostrość więc myślę że można z samą rzepą zrobić :)

      Usuń