poniedziałek, 15 lipca 2013

BUDYŃ Z MARCHEWKI

Cudowny przepis. Na chłodniejsze dni (polskim latem jak znalazł - zwłaszcza tego roku). I można dowolnie kombinować składniki i zagęszczacze. Już mam kilka nowych pomysłów na to danie. A zawdzięczam przepis Marcie z bloga Jadłonomia.

Składniki:
  • 2 marchewki
  • 2 szklanki mleka kokosowego + odrobinę do rozpuszczania mąki
  • 2 łyżki mąki z tapioki - można zastąpić mąką ziemniaczaną, ja nie używam
  • 2 łyżki miodu - można zastąpić syropem z agawy w wersji wegańskiej
  • garść rodzynek
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • po pół łyżeczki cynamonu i kardamonu
Obrane marchewki pokroiłam w kostkę. W garnuszku zagotowałam mleko wraz z miodem i marchewką. Gotowałam do momentu kiedy marchewka zmiękła. Zmiksowałam zawartość garnuszka ręcznym blenderem. W szklance wymieszałam mąkę z tapioki z odrobiną zimnego mleka (rozpuściła się bardzo łatwo). Wlałam do garnuszka i intensywnie mieszałam kiedy masa gęstniała. Chwilę jeszcze gotowałam, na końcu wlałam ekstrakt z wanilii i wsypałam rodzynki, przyprawy, wymieszałam. Przelałam do szklanek. Jadłam na ciepło.

Budyń jest pyszny i aromatyczny. No i z zawartością warzyw, cóż by to był za posiłek z samej mąki.
Przepis dodaję do akcji:

Dominika

4 komentarze:

  1. też muszę spróbować tego budyniu. uwielbiam wszelkie marchewkowe słodkości, więc myślę, że mi posmakuje :) wygląda na niezwykle kremowy, mmm... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. chciałabym spróbować takiego połączenia smaków, marchewkę bardzo lubię, więc myślę, że to coś dla mnie: )

    OdpowiedzUsuń
  3. hej hej a mąkę z tapioki mogę uzyskać gdy zmiksuję tapiokę w formie kuleczek??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam tego robić. Ale jeśli masz odpowiedni sprzęt to czemu nie, w młynku do kawy ponoć mieli się wszystko czego można zapragnąć. Możliwości są nieograniczone, ale z eksperymentami tak bywa że nie zawsze wychodzą. Pozdrawiam

      Usuń