Budyń z buraka, też całkiem niezły, tylko dłuższe przygotowanie, bo buraki dłużej się gotują. Nie warto próbować przyspieszyć, bo wtedy zmiksują się z grudkami, a lepiej żeby to była gładka masa. Najbardziej odjazdowy jest kolor :)
Składniki:
- 2 małe buraczki
- 2 szklanki mleka kokosowego
- 2 łyżki mąki z tapioki
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 łyżki miodu - można użyć syropu z agawy w wersji wegańskiej
- sok z połowy cytryny
- po pół łyżeczki cynamonu i kardamonu
Obrane buraki pokroiłam w kostkę. Ugotowałam buraki w mleku z miodem, do miękkości. Buraki powinny być bardzo miękkie, tak żeby łatwo się zmiksowały bez grudek, trwa to dłużej niż gotuje się marchewka. Zmiksowałam zawartość garnuszka ręcznym blenderem. W szklance wymieszałam mąkę z tapioki z odrobiną zimnego mleka. Wlałam do garnuszka i intensywnie mieszałam kiedy masa gęstniała. Chwilę jeszcze gotowałam, na końcu wlałam ekstrakt z wanilii i przyprawy, wymieszałam. Przelałam do szklanek. Jadłam na ciepło.
Dominika
zrobię coś podobnego ale bez buraka :P :D :D dzieki za przpis z jabłkiem ooo
OdpowiedzUsuń