Kiszona kapusta i wszelkie z niej potrawy, to dla mnie w polskiej kulinarnej tradycji coś najlepszego obok kiszonych ogórków. Dziś tradycyjna kapusta z grzybami, w przygotowaniu bardzo prosta, tylko gotuje się długo, a zapachy drażnią żołądek. Taka kapusta może bardzo długo być jedzona i często odgrzewana, ale u nas tak długo nie leży :), nie wiem czy zostanie do pierwszego dnia świąt.
Składniki:
- 1kg kiszonej kapusty
- cebula
- oliwa
- garść grzybów
- garść suszonych śliwek
- jabłko
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- szczypta cząbru
- szczypta zmielonego kminku
- sól i pieprz do smaku (można też dać kilka kropli sosu sojowego - u mnie bezpszenny tamari)
Kapustę należy przepłukać i odcisnąć. W garnku rozgrzać oliwę i zeszklić posiekaną cebulę. Dorzucić kapustę, pokruszone grzyby, pokrojone śliwki, pokrojone jabłko i przyprawy. Wymieszać, dolać trochę wody i dusić co najmniej 2 godziny dolewając w miarę potrzeby wodę. Im dłużej gotowana tym lepsza.
To jest prostsza wersja świątecznej kapusty, wcześniej robiłam bigos wegetariański i kapustę z grochem, też pyszne.
Dominika
bez kapusty nie ma świąt!
OdpowiedzUsuń