niedziela, 5 stycznia 2014

ŚLEDZIE W OLEJU - o lekko wędzonym smaku

Papryka wędzona to fantastyczna przyprawa. Jeśli gdziekolwiek i kiedykolwiek rzuci Wam się w oczy, nie wahajcie się, bierzcie w ciemno. Ja z pomocą tej przyprawy zrobiłam już pyszną brukselkę i z upodobaniem sypię ją do wszystkiego, a dziś Adam dzieli się z nami przepisem na śledzie. Bazą przepisu są wcześniejsze śledzie korzenne, przygotowanie jest nawet prostsze, bo jedyną użytą przyprawą jest własnie owa wędzona papryka. To, że użyto tylko jednej przyprawy, absolutnie nie oznacza, że śledzie są ubogie w smaku, chociaż od wspomnianych śledzi korzennych są delikatniejsze w smaku.

Składniki:
(słoik 560 ml)
  • 4 płaty śledziowe
  • 2 średnie cebule
  • olej rzepakowy - najlepiej nierafinowany
  • papryka wędzona w proszku - ilość wynikająca z technologii przygotowania
Płaty śledziowe muszą być najpierw przez kilka godzin moczone w wodzie, potem osuszone papierowym ręcznikiem. Osuszone śledzie kroimy w poprzek na półtoracentymetrowe kawałki. Cebule drobno kroimy. Do słoika sypiemy warstwę cebulki. Posypujemy papryką wędzoną. Układamy warstwę śledzi. Posypujemy je równo cienką warstwą papryki wędzonej. Na to kładziemy kolejną warstwę cebuli i powtarzamy wszystkie czynności. Po zapełnieniu słoika zalewamy wszystko olejem do pełna, troszkę rozgarniając masę patyczkiem, tak żeby olej dotarł do dna. Wkładamy do lodówki. Po 24 godzinach są już gotowe.

Dominika

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz