niedziela, 10 sierpnia 2014

PROSTE JEDZENIE

Dzisiejsza zapiekanka to takie moje prywatne "comfort food", proste jedzenie, które daje mi poczucie bezpieczeństwa, przyjemność i nigdy nie zawodzi.
Z biegiem czasu i w miarę poszerzania moich kulinarnych doświadczeń, coraz bardziej cenię sobie prostotę. Miło jest od czasu do czasu poszaleć, ale często takie najprostsze z możliwych jedzenie jest nie do pobicia. Oto przykład - nie znam żadnej potrawy z bobu która smakowała by mi bardziej niż młody ugotowany bób z oliwą, solą i pieprzem. A Adam latem je głównie młode ziemniaki z koperkiem i masłem - i cieszy się nimi jak dziecko. Ta zapiekanka to też takie jedzenie - bierzesz warzywa jakie akurat masz pod ręką, mogą być resztki, kroisz, wkładasz do naczynia, zalewasz oliwą i dalej piecze się samo. Mało pracy, jedzenia bardzo dużo, a z każdym odgrzaniem coraz lepsze.


ZAPIEKANKA BROKUŁOWA Z BATATEM I CEBULĄ
Składniki:
  • brokuł
  • batat
  • cebula
  • 2 gałązki liści selera
  • kilka gałązek rozmarynu
  • łyżeczka kuminu
  • łyżeczka kolendry
  • łyżeczka gorczycy
  • sól
  • oliwa
Gorczycę i kolendrę należy zmielić w młynku do kawy. Brokuł podzielić na różyczki, obrany batat i cebulę pokroić w plasterki. W naczyniu żaroodpornym układać kolejno: brokuł, na to plasterki batata, potem plasterki cebuli. Warzywa zalać oliwą wymieszaną z przyprawami. Na wierzchu ułożyć nać selera. Zapiekać pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około godzinę do półtorej. Ostatnie 15 minut bez przykrycia, tak żeby wierzchnia warstwa się przyrumieniła.

Przepis powstał na bazie wymyślonej przez Adama zapiekanki kalafiorowej. Robiłam już taką zapiekankę z bardzo różnych warzyw, na ogół tylko pilnuję, żeby był w niej spory udział mięsistych i skrobiowych warzyw, lubię kiedy całość jest miękka i soczysta. Batat nadaje się do tego celu idealnie.

Dominika

2 komentarze:

  1. Też uwielbiam takie zapiekanki z tego co akurat pod ręką. Ja lubię jeszcze dodac marchew, buraka, całe ząbki czosnku i liście kapusty na wierzch (jeśli akurat posiadam). Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ooo, liście kapusty to świetny pomysł, na pewno skorzystam, dzięki :)

      Usuń