Curry z bakłażana, cukinii i pieczarek. Pierwsze curry z mlekiem kokosowym jakie zrobiłam. Proste w obróbce i bardzo dobre. Pewnie będzie u mnie gościć jeszcze nie raz. Inspiracja tutaj, zmieniłam przyprawy i dodałam różne warzywa.
CURRY Z BAKŁAŻANA, CUKINII I PIECZAREK
Składniki:
- bakłażan
- nieduża cukinia
- 250 g pieczarek
- 1,5 cm. świeżego imbiru
- 2 łyżeczki curry
- pół łyżeczki kurkumy
- pół łyżeczki kuminu
- pół łyżeczki kolendry - zmielonej w młynku do kawy
- oliwa
- 4 łyżki sosu sojowego - u mnie bezglutenowy tamari
- szklanka mleka kokosowego
- ząbek czosnku
Bakłażana i cukinię umyłam i pokroiłam w kostkę. Pieczarki umyłam, odcięłam końcówki i trochę pokroiłam. Imbir drobniutko pokroiłam. Na rozgrzaną w garnku oliwę wrzuciłam wszystkie przyprawy i chwilę podsmażałam. Dodałam imbir a po chwili wszystkie warzywa. Kilka minut podgrzewałam, po czym dodałam sos sojowy, zmniejszyłam ogień i dusiłam pod przykryciem do chwili kiedy wydzieliła się spora ilość sosu. Następnie podgrzewałam bez przykrycia do czasu zredukowania sosu. Pod koniec dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek i mleko kokosowe.
Takie curry można zrobić praktycznie z dowolnych warzyw. Rozgrzewające, aromatyczne i indyjskie w klimacie. Jak znalazł zimową porą.
Dominika
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz