Z chęci zjedzenia czegoś bardziej rustykalnego i mniej mącznego, powstało takie oto ciasto. Zamiast zmielonej kaszy jaglanej, którą z reguły dodaję do ciasta, użyłam kaszy jaglanej po ugotowaniu. Dodałam też sporo orzechów, migdałów i suszonych owoców, tak że w rezultacie wyszedł mi taki jaglany keks. Bardzo smaczny keks, polecam zwłaszcza miłośnikom ziarnistych wypieków, ma bardzo wyrazistą ziarnistą strukturę kaszy jaglanej i dość intensywny smak, ze względu na dużą zawartość bakalii. No i pięknie wygląda :)
Składniki:
(standardowa keksówka)
- szklanka płatków owsianych zmielonych w młynku do kawy - dla osób nietolerujących glutenu płatki muszą być certyfikowane
- pół szklanki surowej kaszy jaglanej ugotowanej w szklance mleka ryżowego
- pół szklanki rodzynek
- pół szklanki żurawiny suszonej
- pół szklanki goji
- pół szklanki orzechów włoskich
- pół szklanki migdałów
- łyżeczka sody oczyszczonej
- pół szklanki cukru trzcinowego
- sok z 1 cytryny
- 2/3 szklanki mleka ryżowego
- pół szklanki oliwy
- łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego
Kaszę jaglaną ugotowałam w mleku ryżowym. Orzechy i migdały zmiksowałam w malakserze, na drobno ale nie na mąkę. Suche składniki wymieszałam razem w misce. Dodałam składniki mokre i wymieszałam. Na końcu dołożyłam ugotowaną kaszę jaglaną i delikatnie zamieszałam do połączenia. Przełożyłam masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piekłam 40 minut + 20 minut z termoobiegiem w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Wyjęłam z formy i kroiłam dopiero po całkowitym wystudzeniu.
Przepis bierze udział w akcji:
Dominika
Kolejny ciekawy przepis do wyprobowania. Zrobię z niego muffinki:)
OdpowiedzUsuńFajne:)) Też o takim cieście myślałam:))
OdpowiedzUsuńWszystko co powstaje z kaszy jaglanej uwielbiam, a Twój keks wygląda cudownie i do tego ma tyle dobrych rzeczy w środku; )
OdpowiedzUsuńto jest stworzone dla mnie- kasza jaglana i bakalie...!! przestałam tak często robić tego typu wypieki, bo zjadam je cała sama w mgnieniu oka :)
OdpowiedzUsuńA jakiś "klej" do ciasta - nie daje się choć jednego jajka?
OdpowiedzUsuńOczywiście można dodać jajko. Ale ugotowana kasza jaglana jest wystarczająco kleista. Oczywiście smak i konsystencja takiego ciasta różni się od zwykłego keksu, jest to propozycja dla osób które starają się unikać pewnych produktów.
Usuń