czwartek, 8 października 2015

GALETTE Z BRZOSKWINIAMI

Bez przydługich wstępów - pyszne kruche bezglutenowe ciasto z cudownie owocowym wypełnieniem. W środek można włożyć każdy jesienny owoc jaki tylko się zamarzy. Zapraszam.

Składniki:
(forma okrągła o średnicy 24 cm.)
Spód:
  • 3/4 szklanki kaszy jaglanej zmielonej w młynku do kawy
  • 1/2 szklanki mąki migdałowej - u mnie domowa, opisana w tym poście
  • 1/4 szklanki mąki kokosowej - u mnie domowa, jak powyżej
  • pół kostki masła - 100g
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • 2 kopiaste łyżki zmielonego siemienia lnianego + 7 łyżek wody
Wypełnienie:
  • 2 duże brzoskwinie lub 500g moreli
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
Kaszę jaglaną zmieliłam w młynku do kawy. Siemię lniane zmieliłam w młynku do kawy, zalałam wodą i odstawiłam do zgęstnienia. W misce wymieszałam zmieloną kaszę, mąki, sól i cukier trzcinowy. Dodałam masę z siemienia i pokrojone masło. Szybko zagniotłam ciasto, uformowałam kulę i włożyłam na trochę do lodówki. Po wyjęciu z lodówki wykleiłam ciastem formę wyłożoną papierem do pieczenia, formując wyższe brzegi, tak żeby można było potem ciasto zawinąć na wypełnienie z brzoskwiń. Brzoskwinie wyszorowałam przekroiłam na połówki, usunęłam pestki i pokroiłam na cząstki. Ułożyłam owoce na cieście, osypałam równomiernie cukrem a brzegi ciasta nałożyłam na wierzch, pomagając sobie ułożonym pod spodem papierem do pieczenia. Piekłam w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 60 minut (mój piekarnik wolno piecze, normalnie będzie to około 40 minut).

Robiłam to ciasto w dwóch wersjach, z morelami i z brzoskwiniami. Ciasto z morelami było zdecydowanie wilgotniejsze, ale podejrzewam, że po prostu miałam dość suche brzoskwinie. Ciasto jest tym lepsze im soczystsze są użyte w nim owoce.

Dominika

1 komentarz: