środa, 11 listopada 2015

DYNIA, GRZYBY, TOPINMBUR - RISOTTO

Znów mam dostatek topinamburu i ciężko myślę do czego jeszcze można go włożyć. Całe szczęście, że lubię jego smak i uważam, że dodatek topinamburu w potrawach zdecydowanie je wzbogaca. Uwielbiam też grzyby i korzystam z każdej okazji, żeby chociaż odrobinę ich z lasu przywieźć. Udało się uzbierać trochę młodziutkich opieniek, topinambur nadal leży na stole w obfitości, a w lodówce miałam dyniowe puree. Dynia, topinambur i grzyby to odtąd moje nowe ulubione połączenie, wszystkie składniki idealnie do siebie pasują. Do tej potrawy polecam dynię hokkaido, że względu na trochę mniej słodki niż innych dyń smak. Risotto w moim wydaniu nie jest z całą pewnością klasyczne, choćby dlatego że składa się z ryżu brązowego a nie specjalnego do risotto. Nie jest też przygotowywane z taką pieczołowitością jak klasyczne, dzięki temu jest prostsze, nie użyłam też wina. Natomiast z całą pewnością jest to przepyszna potrawa, w której główną rolę grają grzyby, topinambur i dynia, a ryż jest tylko dopełnieniem. 
Inspiracja tutaj.

Składniki:
(2 porcje)
  • mała cebula
  • 4 nieduże topinmbury
  • 2 garście świeżych grzybów - u nas młodziutkie opieńki
  • 2/3 szklanki puree dyniowego - u nas z dyni hokkaido - jeśli macie surową dynię to należy ją wcześniej wydrążyć, pokroić na mniejsze kawałki i upiec na blasze w piekarniku o temperaturze 180 stopni do miękkości - 40-60 minut, po czym obrać ze skóry (dyni hokkaido się nie obiera) i zmiksować na gładką masę
  • 120 g brązowego ryżu
  • szklanka bulionu - w razie potrzeby można dodać więcej lub dodać wodę - u nas bulion warzywno-indyczy, można użyć dowolnego
  • oliwa
  • sól i pieprz do smaku
Cebulę obrałam i pokroiłam w kostkę. Topinambur wyszorowałam szczoteczką i pokroiłam w plastry (jeśli jest większy to w półplastry), nie obieram go, dokładnie tylko szoruję. Grzyby oczyściłam i trochę pokroiłam (były malutkie). Wrzuciłam cebulę do garnka na rozgrzana oliwę i zeszkliłam. Dodałam grzyby i topinambur i dusiłam około 15 minut. Dodałam do garnka ryż i zalałam częścią gorącego bulionu. Kiedy ryż wchłonął płyn dodałam resztę bulionu. Brązowy ryz gotuje się dłużej niż biały, trwało to co najmniej pół godziny albo dłużej, w razie potrzeby można dodać więcej bulionu lub wody. Pod koniec dodałam puree dyniowe i jeszcze trochę gotowałam. Doprawiłam solą i pieprzem.


Przepis bierze udział w akcjach:
Grzyby i warzywa jesienne. 2015 Na grzyby 2015
Dominika

4 komentarze:

  1. risotto idealne i z moją ukochaną dynią!

    OdpowiedzUsuń
  2. nigdy nie jadłam topinamburu ;p ale risotta bardzo lubię;)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny pomysł :)
    Dziękuję za udział w obu akcjach :)

    OdpowiedzUsuń