Na chłodne i pochmurne dni, polecam rozgrzewający i rozweselający budyń dyniowy. Mamy jeszcze sezon na dynię, warto z tego korzystać. Budyń jest bardzo prosty do zrobienia, można użyć dowolnej dyni, dowolnego mleka i dowolnej mąki do zagęszczenia. Mąka owsiana dobrze się tu sprawdza, ma dużo skrobi, budyń ładnie się zagęszcza. Ja użyłam dyni hokkaido, bo puree z tej dyni jest tak pyszne, że można je jeść wprost z malaksera. Poza tym hokkaido jest też najbardziej mączną z wszystkich dyń, do budyniu jak znalazł.
Składniki:
- szklanka mleka ryżowego
- szklanka puree dyniowego - polecam puree z dyni hokkaido - jeśli macie surową dynię to należy ją wcześniej wydrążyć, pokroić na mniejsze kawałki i upiec na blasze w piekarniku o temperaturze 180 stopni do miękkości - 40-60 minut, po czym obrać ze skóry (dyni hokkaido się nie obiera) i zmiksować na gładką masę
- 2 łyżki płatków owsianych - dla osób z celiakią należy użyć płatków certyfikowanych
- łyżka miodu - można zastąpić dowolnym syropem
- łyżka ekstraktu waniliowego - u mnie domowy ekstrakt waniliowy
- po szczypcie: cynamon, kardamon, kurkuma, imbir
- szczypta soli
W rondelku wymieszałam puree dyniowe z mlekiem ryżowym, miodem, ekstraktem waniliowym i przyprawami. Dodałam zmielone w młynku do kawy płatki owsiane i podgrzewałam do zagotowania mieszając trzepaczką. Gotowałam na małym ogniu około 15 minut, do zgęstnienia. Jadłam na gorąco.
Dominika
Dominika
Nie jadłam jeszcze budyniu z udziałem dyni, ale biorąc pod uwagę zastosowanie tego warzywa i smak, to domyślam się, że musiał smakować genialnie :D
OdpowiedzUsuńZrobiłam, pożarłam i chcę jeszcze, jest pyszny :-) Dziękuję :-)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało, na zdrowie )
UsuńUwielbiam budyń, uwielbiam zupę dyniową więc to połączenie musi być przepyszne!
OdpowiedzUsuńten budyń robię od miesiąca co drugi dzień, tak żrą.
OdpowiedzUsuń