poniedziałek, 2 listopada 2015

BARDZO CZEKOLADOWE BROWNIE - bez glutenu, jajek, mleka

Nie przepadam za kakaowymi ciastami, ale raz na jakiś czas budzi się we mnie pragnienie brownie. Takiego gęstego, wilgotnego i z mnóstwem czekolady. Próby już czyniłam różne, wszystkie udane - brownie z tofu, brownie z bananami i daktylami. Ale to dzisiejsze jest najlepsze - zwarte, ciemne, nie bardzo wilgotne ale naprawdę mocno czekoladowe.

Składniki
(na formę 18x18 cm.)
  • szklanka brązowego ryżu zmielonego w młynku do kawy lub mąki ryżowej
  • 1/4 szklanki mąki sorgo - można zastąpić gryczaną, owsianą
  • pół łyżeczki sody
  • 2 banany
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego + 6 łyżek wody
  • tabliczka dobrej gorzkiej czekolady
  • 1/3 szklanki oliwy
  • 3 łyżki kakao
  • pół szklanki cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego - u mnie domowy ekstrakt waniliowy
  • pół szklanki wody
Brązowy ryż zmieliłam w młynku do kawy. Mąki, sodę, cukier, sól i kakao wymieszałam razem. Banany rozgniotłam widelcem na papkę. Siemię lniane zmieliłam w młynku do kawy i zalałam 6 łyżkami wody. Odstawiłam do zgęstnienia. Czekoladę rozpuściłam. Do bananów dodałam oliwę, papkę z siemienia, ekstrakt waniliowy, rozpuszczoną czekoladę i wodę. Do masy dodałam suche składniki , wymieszałam i przelałam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w temperaturze 180 stopni 40 minut.

Brownie wyszło czarne jak żyzna ziemia i bardzo czekoladowe. Nie jest bardzo wilgotne, może nawet z tego tytułu nie kwalifikuje się całkiem do gatunku brownie, ale to go nie umniejsza. Genialnie się komponuje z kwaśnym dżemem - wiśniowym lub porzeczkowym.

Dominika

9 komentarzy:

  1. Ojejj....wygląda przeapetycznie!!!! Mniam!:) ..zjadłąbym takie ciacho teraz...ale czekolady brak:( więc dzisiaj z pewnością nie zrobię....
    Pozdrawiam cieplutko:) ..i zabieram przezpis na czas posiadania dobrej, mocno kakaowej, prawdziwej czekolady!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. kupiłaś mnie w 100% ,obłędne ciasto !

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow, ależ ono obłędnie wygląda! :)
    Świetny pomysł! *.*

    OdpowiedzUsuń
  4. Naprawdę pyszne i udane ciacho! Dziękuję za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  5. a co można dodawać zamiast siemienia lnianego? mam nietolerancję i na to i nie mogę jeść? Będę wdzięczna za pomoc

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można pominąć, banany będą głównym spoiwem.

      Usuń
  6. Tym razem wszystko zgodnie z Twoim przepisem,nawet aromat waniliowy Twojego autorstwa.
    Przepyszne!
    Piekłam wczoraj, stwierdzam ,że następnego dnia jest dopiero esencjonalne w smaku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niesamowicie mnie cieszy, że wszystko co robisz z moich przepisów Ci smakuje. Aż nie mogę w to uwierzyć.

      Usuń