Dziś wpis nie typowo kulinarny ale bardziej prozdrowotny. Choć jak wiadomo jedzenie jest najlepszym lekarzem, jednak czasem zwykła codzienna dieta nie wystarcza, potrzeba czegoś specjalnego. O czosnku, imbirze, miodzie, pewnie większość z Was już dobrze wie. Kurkuma pozostaje w dalszym ciągu niedoceniana. A szkoda, posiada właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze ale też, co mnie najbardziej obecnie interesuje, PRZECIWZAPALNE, co skutkuje działaniem przeciwbólowym, na przykład przy zapaleniu stawów. Oczywiście do bardziej banalnych zastosowań, typu ból gardła, też się świetnie nada.
Najprostszy i najmniej kłopotliwy w codziennym użyciu przepis znalazłam tutaj, nie będę kłamać, nie jest to najpyszniejsza herbatka świata, ale można się przyzwyczaić a nawet polubić. Jeżeli potrzeba czegoś zdecydowanie pyszniejszego, to dobrze się nada mleczny napój przeciwzapalny, troszkę dłużej tylko potrwa codzienne przygotowanie.
PRZECIWZAPALNY NAPÓJ Z KURKUMĄ
Składniki:
na miód z kurkumą:
- pół szklanki miodu
- 3 łyżeczki kurkumy
- łyżeczka kurkumowego miodu
- plasterek cytryny
- szklanka gorącej wody
Kurkumę dokładnie wmieszałam w płynny miód. Miksturę przechowuję w lodówce. Napój przygotowuję mieszając łyżeczkę miodu ze szklanką gorącej wody i plasterkiem cytryny. Wypijam od razu.
Dominika
nie piłam nigdy niczego takiego..
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie ;)
Aż tylu łyżek na raz nie zmogę, ale będę dodawać kurkumy do herbatek, jeśli może pomóc na ból stawów...
OdpowiedzUsuńAle te 3 łyżeczki kurkumy to nie na raz. To do miodu, a potem tylko łyżeczkę miodu do wody. Na ból stawów kurkuma najlepsza.
UsuńNie z gorącą wodą, bo diabli wezmą wszystko to, co dobre w miodzie. Temperatura wody to maks. 40 stopni.
OdpowiedzUsuńNo tak, ale mnie bardziej w tym wypadku zależy na właściwościach kurkumy. Gorący napój jest bardziej rozgrzewający.
Usuń