Na podstawie nowo odkrytego przeze mnie połączenia dyni i topinambura, oraz starszego przepisu na kaszotto z dynią i makiem, powstała pyszna jesienna kasza z dynią i topinamburem. Albo właściwie dynia z kaszą i topinamburem, proporcje dyni do kaszy są u mnie jak zwykle ułożone na korzyść warzyw.
Składniki:
(2 porcje)
- pół szklanki surowej kaszy jaglanej
- 3 topinambury
- szklanka puree dyniowego - polecam puree z dyni hokkaido - jeśli macie surową dynię to należy ją wcześniej wydrążyć, pokroić na mniejsze kawałki i upiec na blasze w piekarniku o temperaturze 180 stopni do miękkości - 40-60 minut, po czym obrać ze skóry (dyni hokkaido się nie obiera) i zmiksować na gładką masę
- szklanka gorącej wody
- 3 ząbki czosnku
- oliwa
- pieprz i sól do smaku
Topinambury wyszorowałam i pokroiłam w półplasterki. Wrzuciłam do garnka na rozgrzaną oliwę i poddusiłam 10 minut. Dodałam surową kaszę i wodę, wymieszałam i gotowałam pod przykryciem do momentu aż kasza wchłonęła płyn. Pod koniec dodałam puree dyniowe i zmiażdżone ząbki czosnku, jeszcze chwilę podgrzewałam. Na końcu doprawiłam solą i pieprzem.
Dla mnie taka kasza jest z reguły pysznym śniadaniem, ale może posłużyć i za danie obiadowe lub dodatek. W każdej roli się sprawdzi znakomicie.
Dominika
Uwielbiam jaglankę (zaraz będę robić na kolację :)), ale w takiej wersji jeszcze nie jadłam - wygląda pysznie ;)
OdpowiedzUsuń