niedziela, 9 kwietnia 2017

KREM Z MARCHWI I KASZY JAGLANEJ

Kremy warzywne to znakomite pożywienie, łagodne dla żołądka, rozgrzewające, lekkie. Mają tylko jedną dla mnie wadę - można je jeść bez końca i nigdy się dobrze nie najeść. Jeśli więc chcemy zapewnić naszemu posiłkowi trochę więcej kalorii trzeba coś do warzyw dołożyć. Dobrym wyborem jest kasza jaglana, po zmiksowaniu zapewni kremową konsystencję zupy i jest neutralna w smaku.
Korzystałam z przepisu bloga Na kuchennym progu, uprościłam tylko listę składników, co zapewnia możliwość zrobienia zupy bez specjalnych przygotowań.

Składniki:
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 7 marchewek
  • 3 pietruszki
  • kawałek selera
  • pół szklanki kaszy jaglanej
  • oliwa
  • 2  cm. imbiru
  • 2 łyżeczki czarnuszki
  • sok z cytryny
  • szczypta słodkiej papryki
  • szczypta kurkumy
  • sól do smaku
  • 1,5 l wody
W garnku na rozgrzanej oliwie zeszkliłam pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i drobno pokrojony imbir. Dorzuciłam czarnuszkę. W międzyczasie pokroiłam w grube plastry seler, marchewkę i pietruszkę. Dorzuciłam je do garnka i chwilę wszystko razem smażyłam. Zalałam całość wodą, przykryłam i gotowałam. W trakcie gotowania po kilku minutach dodałam wypłukana kaszę jaglaną i resztę przypraw. Kiedy warzywa były już miękkie całość zmiksowałam ręcznym blenderem na krem i dodałam sok z cytryny (około łyżkę, można według własnego gustu). Doprawiłam solą, można też pieprzem, do smaku.

Przepis bierze udział w akcji:
Warzywa korzeniowe 2017
Dominika

3 komentarze:

  1. Wygląda obłędnie *-* strasznie podoba mi się sposób przyozdabiania takich kremów przyprawami, ale czy potem nie pływają w nim grudki z właśnie tych przypraw?

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam podobne zdanie co do klasycznych zup-kremów warzywnych... Jednak taki z kaszą to już inna sprawa :)

    Dziękuję za zgłoszenie przepisu do akcji warzywa korzeniowe :)

    OdpowiedzUsuń