wtorek, 18 grudnia 2012

MÓJ PIERWSZY BIGOS

Pierwszy i jak się okazało absolutnie pyszny. Nie miałam żadnych wątpliwości, że będzie wegetariański i słusznie. Niczego mu nie brakuje a smak ma tradycyjnego bigosu. Nie jest wegański ze względu na użycie miodu, ale to akurat najłatwiej zmienić - na syrop z agawy albo klonowy - chodzi tylko o odrobinę słodyczy. A ja po ponad trzech miesiącach życia spędzonego z konieczności tylko na ksylitolu, miałam olbrzymią ochotę na miód (może nawet trochę go teraz nadużywam).

BIGOS WEGETARIAŃSKI
Składniki:
  • 1 główka kapusty włoskiej
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • duża cebula
  • 10 suszonych wędzonych śliwek
  • 5 słodkich suszonych śliwek
  • 2 garście suszonych grzybów
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 2 łyżki miodu - można zastąpić np. syropem z agawy, będzie wegańsko
  • sól i pieprz do smaku
Pokrojoną w kostkę cebulę zeszkliłam w sporym garnku na oliwie. Dorzuciłam pokrojone z grubsza śliwki, pokruszone grzyby i poszatkowaną słodką kapustę. Chwilę przesmażyłam i dodałam pół szklanki wody. Pod przykryciem, na małym ogniu dusiłam 15 minut. Potem dodałam kiszona kapustę, koncentrat pomidorowy i kminek. Dusiłam z 3 szklankami wody około 1,5 godziny. Jeśli bigos zacznie się przypalać można dodać trochę wody. Pod koniec, kiedy kapusta była już miękka, doprawiłam solą, pieprzem i miodem.


Bigosu był cały wielki garnek i martwiliśmy się, że się zmarnuje. Nic takiego się nie stało, podejrzewam że nawet kilka dni dłużej spokojnie by wytrzymał ale nie zdążył :). A ja w takim razie, ponieważ bigosu już nie ma a do Świąt jeszcze parę dni, przystępuję do kapusty z grochem.

Dominika

6 komentarzy:

  1. Wspaniały! Jeszcze nie robiłam z włoskiej kapusty ani nie dodawałam wędzonych śliwek - muszą dawać fajny aromat. Wygląda na to, że to kolejna potrawa z Twojego bloga, którą wypróbuję:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale mojej teściowej bigosu nikt nie przebije :)
    Juz tyle jadłam i co najśmieszniejsze od wielkich kucharzy i jej mi najbardziej smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bigos to klasyka i kojarzy mi się ze świętami u mojej babci, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Te grzyby to mają być wcześniej namoczone, czy dajesz suche??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Daliśmy suche, połamaliśmy je tylko na drobniejsze kawałki. Widać namoczyły się w trakcie gotowania, bo efekt był zupełnie normalny.

      Usuń
    2. Dzięki za odp.
      Pozdrawiam.

      Usuń