Składniki:
(porcja śniadaniowa dla jednej osoby)
- banan
- pół łyżki oleju kokosowego
- łyżka masła migdałowego - można zrobić samodzielnie jak w tym poście, ja miałam kupione
- pół szklanki płatków owsianych - dla osób unikających glutenu muszą być certyfikowane, owies naturalnie jest bezglutenowy, natomiast w Polsce uprawy są zanieczyszczone innymi zbożami
- łyżeczka mielonego lnu - można samodzielnie zmielić siemię lniane w młynku, lub dać po prostu niezmielone siemię
- szklanka mleka sojowego - można zastąpić dowolnym innym, można zrobic samodzielnie mleko na przykład migdałowe, jak opisane tutaj
- łyżeczka cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej - jeśli ktoś ma ochotę na lżejszy smak można cynamon i gałkę pominąć, owsianka jest wtedy po prostu bardziej bananowa i naturalna
- szczypta soli
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
Na oleju kokosowym podsmażyłam pokrojony banan, dopóki nie zaczęła się z niego robić papka, kilka minut. Dodałam płatki, masło migdałowe, len, mleko i przyprawy. Wymieszałam i gotowałam około 10 minut, do momentu kiedy zacznie się robić lepkie, ale ciągle jeszcze płynne. Na koniec należy dodać ekstrakt waniliowy, chociaż ja, w porannym jeszcze stuporze, po prostu o tym zapomniałam.
Jadłam prosto z rondla.Dominika
owsianka idealna, kocham takie smaki ;D
OdpowiedzUsuń