Na zewnątrz zimno i ponuro, to chociaż w kubku zielono. Bardzo miły, gęsty napój śniadaniowy z jarmużem i mlekiem kokosowym. Baardzo słodki - gruszka była bardzo dojrzała - żeby nie był mdląco słodki musiałam użyć sporo soku z cytryny. Pyszne i odżywcze śniadanie.
Mój poprzedni napój z jarmużem, też niezły, choć ten dzisiejszy bardziej treściwy, ze względu na użycie mleka kokosowego.
Składniki:
(1 duża porcja śniadaniowa)
- gruszka
- banan
- 2 liście jarmużu
- 200 ml mleka kokosowego (pół puszki) - kupuję mleko kokosowe bez emulgatorów
- sok z cytryny do smaku
Wszystkie składniki cierpliwie zmiksowałam razem ręcznym blenderem na w miarę gładką masę. Trochę to trwało ale nawet się udało. Soku z cytryny nie warto pomijać, wszystkie pozostałe składniki są bardzo słodkie, sok z cytryny zaostrza i odświeża smak napoju.
Przepis dodaję do akcji:
Dominika
Samo zdrowie! Jarmuż zawiera dużo karotenu, żelaza i sulforafanu, który wykazuje właściwości przeciwnowotworowe. Witam w akcji.
OdpowiedzUsuńZdradzisz firmę, która sprzedaje mleko kokosowe bez dodatków?:) ..bo jakoś nie mogę znaleźć by nie było E i innych wspomagaczy;)
OdpowiedzUsuńZielony napój wygląda bardzo inspirująco:)
W sklepach eko króluje chyba Terrasana lub Rapunzel, natomiast w Piotrze i Pawle jest zazwyczaj Real Thai lub też Terrasana.
Usuń