sobota, 21 listopada 2015

KASZA JAGLANA Z DYNIĄ I TOPINAMBUREM

Na podstawie nowo odkrytego przeze mnie połączenia dyni i topinambura, oraz starszego przepisu na kaszotto z dynią i makiem, powstała pyszna jesienna kasza z dynią i topinamburem. Albo właściwie dynia z kaszą i topinamburem, proporcje dyni do kaszy są u mnie jak zwykle ułożone na korzyść warzyw.

Składniki:
(2 porcje)
  • pół szklanki surowej kaszy jaglanej
  • 3 topinambury
  • szklanka puree dyniowego - polecam puree z dyni hokkaido - jeśli macie surową dynię to należy ją wcześniej wydrążyć, pokroić na mniejsze kawałki i upiec na blasze w piekarniku o temperaturze 180 stopni do miękkości - 40-60 minut, po czym obrać ze skóry (dyni hokkaido się nie obiera) i zmiksować na gładką masę
  • szklanka gorącej wody
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa
  • pieprz i sól do smaku
Topinambury wyszorowałam i pokroiłam w półplasterki. Wrzuciłam do garnka na rozgrzaną oliwę i poddusiłam 10 minut. Dodałam surową kaszę i wodę, wymieszałam i gotowałam pod przykryciem do momentu aż kasza wchłonęła płyn. Pod koniec dodałam puree dyniowe i zmiażdżone ząbki czosnku, jeszcze chwilę podgrzewałam. Na końcu doprawiłam solą i pieprzem.


Dla mnie taka kasza jest z reguły pysznym śniadaniem, ale może posłużyć i za danie obiadowe lub dodatek. W każdej roli się sprawdzi znakomicie.

Dominika

1 komentarz:

  1. Uwielbiam jaglankę (zaraz będę robić na kolację :)), ale w takiej wersji jeszcze nie jadłam - wygląda pysznie ;)

    OdpowiedzUsuń