niedziela, 15 listopada 2015

KORZENNY BUDYŃ DYNIOWY

Na chłodne i pochmurne dni, polecam rozgrzewający i rozweselający budyń dyniowy. Mamy jeszcze sezon na dynię, warto z tego korzystać. Budyń jest bardzo prosty do zrobienia, można użyć dowolnej dyni, dowolnego mleka i dowolnej mąki do zagęszczenia. Mąka owsiana dobrze się tu sprawdza, ma dużo skrobi, budyń ładnie się zagęszcza. Ja użyłam dyni hokkaido, bo puree z tej dyni jest tak pyszne, że można je jeść wprost z malaksera. Poza tym hokkaido jest też najbardziej mączną z wszystkich dyń, do budyniu jak znalazł.

Składniki:
  • szklanka mleka ryżowego
  • szklanka puree dyniowego - polecam puree z dyni hokkaido - jeśli macie surową dynię to należy ją wcześniej wydrążyć, pokroić na mniejsze kawałki i upiec na blasze w piekarniku o temperaturze 180 stopni do miękkości - 40-60 minut, po czym obrać ze skóry (dyni hokkaido się nie obiera) i zmiksować na gładką masę
  • 2 łyżki płatków owsianych - dla osób z celiakią należy użyć płatków certyfikowanych
  • łyżka miodu - można zastąpić dowolnym syropem
  • łyżka ekstraktu waniliowego - u mnie domowy ekstrakt waniliowy
  • po szczypcie: cynamon, kardamon, kurkuma, imbir
  • szczypta soli
W rondelku wymieszałam puree dyniowe z mlekiem ryżowym, miodem, ekstraktem waniliowym i przyprawami. Dodałam zmielone w młynku do kawy płatki owsiane i podgrzewałam do zagotowania mieszając trzepaczką. Gotowałam na małym ogniu około 15 minut, do zgęstnienia. Jadłam na gorąco.

Dominika

5 komentarzy:

  1. Nie jadłam jeszcze budyniu z udziałem dyni, ale biorąc pod uwagę zastosowanie tego warzywa i smak, to domyślam się, że musiał smakować genialnie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam, pożarłam i chcę jeszcze, jest pyszny :-) Dziękuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam budyń, uwielbiam zupę dyniową więc to połączenie musi być przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  4. ten budyń robię od miesiąca co drugi dzień, tak żrą.

    OdpowiedzUsuń