czwartek, 1 sierpnia 2013

OBŁĘDNY KREM Z AWOKADO I POMARAŃCZY

Sekretem jest w tym wypadku bardzo dojrzałe awokado. W dotyku musi być miękkie a skórka powinna prawie sama odchodzić. Jeżeli takie nie będzie, krem po prostu nie będzie miał po zmiksowaniu tej aksamitnej konsystencji. Robiłam już wcześniej podobne kremy - z dodatkiem cytryny i banana, z jabłkiem. Ale ten moim zdaniem bije je na głowę. Jest obłędnie pyszny a przy tym błyskawiczny w przygotowaniu. Sam w sobie stanowi pyszny deser, ale można go też użyć jako krem np. do ciasta czy do granoli.

Składniki:
  • dojrzałe miękkie awokado
  • pomarańcza
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 6 daktyli - jeśli są w miarę świeże, to nie trzeba ich moczyć, jeśli są bardzo suche to wcześniej trzeba namoczyć w wodzie - można daktyle zastąpić miodem lub dowolnym innym syropem, ale naprawdę z daktylami deser jest powalający, warto ich użyć
Pomarańczę i awokado obrałam. Wszystkie składniki wrzuciłam do miksera i bardzo dokładnie zmiksowałam na gładki krem.

Jest to jeden z najlepszych sposobów na awokado jakie znam. I cieszę się że go odkryłam, lato byłoby bez niego mniej smaczne.

Dominika

5 komentarzy:

  1. Robiłam kiedyś pudding z awokado i bananów z kakao i masłem orzechowym, ale takiego kremu jeszcze nie. Musi być super! Ciekawy jest ten dodatek pomarańczy, pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Po prostu CUDO!!! Nie wiem jak wyrazić swój zachwyt tym smakiem i tą jedwabistą konsystencją.
    Wypróbowałam też wersje z bananem i z brzoskwinią i faktycznie z pomarańczą jest najsmaczniejsze. Pozdrawiam i bardzo dziękuję za ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  3. Obłędny. Mogę nawet zamiast obiadu ;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jest pyszne, nawet w ubogiej wersji bez wanilii ii z miodem:-). Genialne:-)

    OdpowiedzUsuń