piątek, 14 listopada 2014

DWIE JESIENNE ZUPY Z TOPINAMBUREM

Wszystko ostatnio robię z dynią - napoje, dżemy, zupy, pieczone warzywa. Chciałam dla odmiany zrobić coś bez dyni ale wyszło mi tylko połowicznie :). W stałym użyciu mam ostatnio topinambur i dopracowuję jego zastosowanie w zupach. Robiłam już zupę z samego topinambura ale według mnie znacznie lepiej się sprawdza w połączeniu z innymi warzywami. Dziś więc dwie zupy, obie z topinamburem, jedna z dynią. Pierwszy zestaw to cukinia i topinambur, fenomenalne połączenie, przez dodatek cukinii smak zupy się wzbogaca ale dalej topinambur gra główną rolę, wyraźnie wyczuwalny jest jego słonecznikowy smak. W drugim zestawie obok topinambura wylądowała cukinia i dynia. Ta zupa jest bardziej dyniowa, słodkawa, a topinambur jest mniej wyczuwalny, po prostu dodaje lekką słonecznikową nutę. Obie zupy pyszne, polecam. O topinambur nie jest już dziś tak trudno, jego popularność rośnie, warto spróbować.

ZUPA Z CUKINII I TOPINAMBURA
Składniki:
  • cebula
  • nieduża cukinia
  • 6 bulw topinambura
  • oliwa
  • pół litra bulionu - u mnie warzywno-indyczy, można zastąpić dowolnym
  • sól i pieprz do smaku - u mnie ostatnio mieszanka pieprzu czerwonego i zielonego
  • oliwa kolendrowa do podania - zrobiona z pół szklanki oliwy i doniczki kolendry, zmiksowane razem ręcznym blenderem
Posiekaną cebulę zeszkliłam w garnku na oliwie. Dodałam wyszorowany szczoteczką i pokrojony w plasterki topinambur oraz umytą i pokrojoną w plastry cukinię. Poddusiłam chwilę i zalałam bulionem. Dosoliłam i gotowałam do miękkości warzyw. Zmiksowałam ręcznym blenderem. Podawałam z oliwą kolendrową i pieprzem.

ZUPA Z DYNI, CUKINII I TOPINAMBURA
Składniki:
  • cebula
  • pół małej dyni piżmowej (butternut)
  • pół niedużej cukinii
  • 2 bulwy topinambura
  • oliwa
  • pół litra bulionu - u mnie warzywno-indyczy, można zastąpić dowolnym
  • sól i pieprz do smaku
  • sos sojowy do podania - u mnie Tamari, bezpszenny
  • sok z cytryny do podania
Posiekaną cebulę zeszkliłam w garnku na oliwie. Dodałam obraną i pokrojoną w kostkę dynię, wyszorowany szczoteczką i pokrojony w plasterki topinambur oraz umytą i pokrojoną w plastry cukinię. Poddusiłam chwilę i zalałam bulionem. Nie soliłam - bulion był już lekko słony, trochę doprawiłam pieprzem. Gotowałam do miękkości warzyw. Zmiksowałam ręcznym blenderem. Podawałam z sokiem z cytryny (jest niezbędny dla przełamania słodkiego smaku dyni) i sosem sojowym.

Przepis dodaję do akcji:
Zupa na jesień
Dominika

5 komentarzy:

  1. Proste i rewelacyjne zupy, wszystkie połączenia już czuję nosem że by mi smakowały :)

    OdpowiedzUsuń
  2. dziękuję za udział w akcji i zapraszam do zgłaszania kolejnych propozycji :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. topinambur nadaje sie nie tylko do zup ale mozna go jesc na surowo - dodawac do salatek ma przyjemny orzechowy smak ..

    mariah.

    OdpowiedzUsuń