poniedziałek, 14 marca 2016

CZEKOLADOWE CIASTO Z BATATEM

Brownie to moja słabość, słabość do czekolady. Eksperymentuję więc na wszystkie sposoby, tak żeby uzyskać kompromis pomiędzy smakiem i zdrowotnością. Poprzednie moje eksperymenty znaleźć można tu tu i tu. A dziś eksperyment z batatem i bananem w roli głównej. Jest to może bardziej ciasto czekoladowe niż brownie, ale i tak jest pyszne.

Składniki:
(na formę 18x18 cm.)
  • batat
  • banan
  • pół szklanki surowego brązowego ryżu zmielonego w młynku do kawy - lub mąki ryżowej
  • pół szklanki mąki łubinowej - można zastąpić dowolną inną mąką
  • ćwierć szklanki surowej kaszy gryczanej niepalonej zmielonej w młynku do kawy
  • 1/3 szklanki oliwy
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki kakao
  • pół szklanki cukru trzcinowego
  • pół szklanki wody
Batat przekroiłam wzdłuż na pół i włożyłam na 40 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Lekko wystudziłam, wydłubałam miąższ ze skórki i zmiksowałam w malakserze z bananem, wodą i oliwą. Brązowy ryż i kaszę gryczaną zmieliłam partiami w młynku do kawy. Do masy bananowo-batatowej dosypałam sodę, mąki, kakao i cukier, dokładnie wymieszałam. Czekoladę rozpuściłam i dodałam do masy. Jeszcze raz wszystko wymieszałam, przełożyłam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiłam na 40 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.

Dominika

9 komentarzy:

  1. Właśnie zrobiłam, wyszło boskie! Kocham Wasze przepisy, róbcie dalej to co robicie.

    Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciesze się że smakowało, aż chce się dalej piec i wymyślać :)

      Usuń
  2. Dominiko wyszło tak dobre,że o mało brakowało a zjadłabym go sama jeszcze ciepłe.

    Użyłam trzech rodzaij mąk,ryżowej,kokosowej i gryczanej,nic więcej już nie zmieniałam.

    :)

    OdpowiedzUsuń
  3. No jak zwykle cieszę się jak nie wiem co, że smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam serdecznie,

    Czy ma znaczenie jakiej wielkości dodam batata?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój był średni, bataty raczej podobne są wielkościowo. Raczej nie będzie to mieć znaczenia.

      Usuń
  5. Ciekawe inspiracje na tym blogu, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Extra jest ten wpis! polecam :)

    OdpowiedzUsuń