poniedziałek, 26 października 2015

BLADA ZUPA Z CZARNEJ RZEPY I BONUS

Pozostaję w temacie dziwnych warzyw w różnych formach. Zatęskniłam za czarną rzepą, a że miałam akurat bulion na stanie, to powstała z owej rzepy zupa. Wykorzystałam przepis Gosi z trochę innej cukierni. Zupa wyszła łagodna i smaczna, brakowało jej tylko jakiegoś dodatku, więc nie zastanawiając się długo, zrobiłam ekspresowe, najprostsze, pyszne, chrupiące podpłomyki z mąki cieciorkowej, które ostatnio jadam nałogowo (dopóki znów mąka z cieciorki się nie skończy).

ZUPA Z CZARNEJ RZEPY
Składniki:
(2 porcje)
  • 2 czarne rzepy
  • pół pora
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 szklanki bulionu - u mnie zrobiony własnoręcznie bulion z włoszczyzny i standardowych bulionowych przypraw
  • majeranek
  • tymianek
  • pieprz i sól
  • oliwa
Rzepy obrałam i pokroiłam w grubą kostkę. Por i ząbki czosnku pokroiłam w plastry. W garnku na rozgrzanej oliwie przesmażyłam por z czosnkiem, dorzuciłam rzepę, dodałam przyprawy, zalałam bulionem i gotowałam do miękkości warzyw. Całość zmiksowałam ręcznym blenderem i doprawiłam do smaku.

PODPŁOMYK Z CIECIERZYCY
Składniki:
(1 porcja - placek o średnicy 24 cm.)
  • pół szklanki mąki z cieciorki
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1/4 łyżeczki czarnej soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - u mnie bezglutenowy eko
  • pół szklanki wody
  • oliwa
Wszystkie składniki wymieszać razem, najlepiej robi się to trzepaczką. Można do ciasta dodać odrobinę oliwy, przy dobrej patelni nie trzeba jej będzie dodatkowo oliwić. W przypadku zwykłej patelni, należy ją naoliwić, rozgrzać i wyleć na nią roztrzepane ciasto. Na średnim ogniu smażyć placek dopóki się od spodu nie zbrązowi, przełożyć placek na drugą stronę i również zbrązowić. Im lepiej wysmażony tym będzie bardziej chrupki. Po zdjęciu z patelni można pokroić nożem do pizzy na dogodniejsze do jedzenia ręką części. Zajadać od razu, najlepszy jest ciepły, choć na zimno też smaczny.

Dominika

1 komentarz: