środa, 10 sierpnia 2016

KALAFIOROWA ORIENTALNIE

Pogoda coś nam nie sprzyja, nie dość że chłodno, to jeszcze bezustannie leje. Więc może przyda się coś na rozgrzewkę? Może gęsty, orientalny krem z kalafiora?

Składniki:
  • litr wody
  • nieduży kalafior
  • pół pora
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • łyżeczka kuminu
  • łyżeczka zielonej pasty curry
  • pół łyżeczki cynamonu
  • oliwa
  • spory chlust sosu sojowego - u mnie bezpszenny Tamari
  • sól i pieprz do smaku
Pokrojone por, cebulę i czosnek podsmażyłam na oliwie. Dodałam kumin, cynamon i pastę curry, chwilę smażyłam. Dodałam pokrojony kalafior, wiórki kokosowe i zalałam woda. Gotowałam do miękkości. Pod koniec zmiksowałam całość ręcznym blenderem i doprawiłam sosem sojowym oraz solą i pieprzem.


To dobra zupa, z lekkim posmakiem orientu, za sprawą cynamonu i wiórków kokosowych. Jeśli ktoś woli ostrzejsze smaki, można dodać trochę chilli.

Dominika

2 komentarze:

  1. uwielbiam kalafiorową :) chętnie bym spróbowała takiej wersji

    OdpowiedzUsuń
  2. Jedna z najlepszych zup EVER. Ma coś od czego jestem uzależniona a mianowicie cynamon i kumin.

    OdpowiedzUsuń