czwartek, 23 października 2014

ZUPA BROKUŁOWA Z RUKOLĄ

Zupa do błyskawicznego przyrządzenia. I wcale nie potrzeba mieć uprzednio zrobionego bulionu, wystarczy tylko woda a zupa jest bardzo smaczna. Rukola nadaje tej niby banalnej zupie nowy odcień. Można też bez utarty smaku zupę odgrzewać. Przepis z bloga Massala.

Składniki:
(2 porcje zupy)
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • brokuł
  • 3 szklanki wody
  • szklanka rukoli
  • kopiasta łyżeczka kuminu
  • łyżeczka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa
Posiekaną cebulę i czosnek zeszkliłam w garnku na rozgrzanej oliwie. Dorzuciłam brokuł podzielony na różyczki, chwilkę przesmażyłam. Dodałam kumin i zalałam wodą. Gotowałam około pół godziny, może nawet krócej, do miękkości. Dodałam rukolę i całość zmiksowałam ręcznym blenderem, doprawiłam solą i pieprzem, dodałam sok z cytryny.

Dominika

1 komentarz: