Zupa do błyskawicznego przyrządzenia. I wcale nie potrzeba mieć uprzednio zrobionego bulionu, wystarczy tylko woda a zupa jest bardzo smaczna. Rukola nadaje tej niby banalnej zupie nowy odcień. Można też bez utarty smaku zupę odgrzewać. Przepis z bloga Massala.
Składniki:
(2 porcje zupy)
- cebula
- ząbek czosnku
- brokuł
- 3 szklanki wody
- szklanka rukoli
- kopiasta łyżeczka kuminu
- łyżeczka soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
- oliwa
Posiekaną cebulę i czosnek zeszkliłam w garnku na rozgrzanej oliwie. Dorzuciłam brokuł podzielony na różyczki, chwilkę przesmażyłam. Dodałam kumin i zalałam wodą. Gotowałam około pół godziny, może nawet krócej, do miękkości. Dodałam rukolę i całość zmiksowałam ręcznym blenderem, doprawiłam solą i pieprzem, dodałam sok z cytryny.
Dominika
Dominika
takie zupy krem to ja ubóstwiam!
OdpowiedzUsuń