sobota, 3 stycznia 2015

NAPÓJ ROZGRZEWAJĄCY PRZECIWZAPALNY

Dużo rzeczy się u mnie zmieniło razem ze zmianą odżywiania. Jedna rzecz nie zmieniła się wcale. Marznę. A jak już zmarznę (do czego wiele mi nie potrzeba, ot, chwilę bez ruchu posiedzieć), to potrzebuję pół dnia żeby się znowu rozgrzać. Dzisiejszy przepis okazał się dla mnie bardzo ważny i wszedł na stałe do mojego porannego menu, bowiem rozgrzewa rewelacyjnie. I jest pyszny. Podobny napój robiłam już wcześniej - z dynią, ale każda dynia się kiedyś kończy a tutaj potrzeba składników niewiele. Poza rozgrzaniem jest to również napój przeciwzapalny - imbir i kurkuma to najlepsze co w tym zakresie można osiągnąć.
Przepis w różnych wersjach widziałam na różnych stronach, ja zaczerpnęłam go stąd.


Składniki:
(2 porcje)
  • 2 szklanki mleka roślinnego - u mnie gotowe owsiane, niesłodzone (jeżeli użyjecie mleka domowego, polecam dodać szczyptę soli dla podkręcenia smaku), osoby z nietolerancja glutenu mogą wykorzystać dowolne bezglutenowe mleko lub użyć do sporządzenia mleka płatków owsianych z certyfikatem
  • płaska łyżeczka kurkumy
  • około 1 cm. świeżego, obranego i pokrojonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki kardamonu
  • 3 daktyle
Wszystkie składniki zmiksowałam ręcznym blenderem, przelałam do małego rondelka i zagotowałam. Piłam od razu, na gorąco. Jeżeli uznacie, że napój jest jednak za ostry, można rozcieńczyć mlekiem, ja traktuję napój jako zdrowotny i godzę się na tę ostrość.

Poza oczywistymi właściwościami zdrowotnymi, ten napój jest po prostu pyszny i łatwo można sie od niego uzależnić. Zwłaszcza że przygotowanie trwa chwilkę i jest niekłopotliwe, co rano jest cenne.

Dominika

13 komentarzy:

  1. To mi się podoba, zawsze trzęsę się z zimna, więc mi się przyda :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oooo, super pomysł:) tylko że...czas nauczyć sie samemu robić mleko roślinne, bo te gotowe mi nie smakują no i mają sporo dodatków, których nietoleruję (mam na myśli konserwanty i E-wspomagacze;) ..a może zna ktoś takie, które jest tylko samym mlekiem bez dodatków? Bo w mojej okolicy nie odzie dostać takowego...i tam, gdzie się zaopatruję w produkty eko-bio też nie mają.
    Serdecznie pozdrawiam i już zacieram ręce na ten ciepluśki napój!:)
    Kamila

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne , robię nie tylko by mnie rozgrzał ale tez jako deser bo smakuje swietnie
    Dzięki za ten przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie, pyszny jest i jeszcze warto pić :)

      Usuń
  4. witam
    Co jeśli osoba z refluksem żoładka nie może uwzgledniać imbiru, kurkumy, carry? Czy to mit czy robić swoje? Jakie jest Twoje zdanie? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. znasz jakąś dietę na Refluks żołądka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uważam, że jedną z przyczyn refluksu jest zaburzenie procesu trawienia. W związku z tym należy zadbać o naprawienie funkcji trawienia i o wyleczenie błony śluzowej żołądka.. W związku z tym należy unikać potraw drażniących żołądek a dostarczać mu potraw łagodzących stan zapalny. czyli po prostu zdrowa dieta - bez używek, smażeniny, produktów przetworzonych i bez potraw zakwaszających czyli wg mnie bez pszenicy, nabiału i cukru. Dobre oleje i warzywa, soki warzywne, herbatki ziołowe, ryby. Dopóki błona śluzowa się nie wyleczy nie próbowałabym mocnych przypraw. Potem można je stopniowo wprowadzać i obserwować swój organizm.

      Usuń
  6. Dziękuję za podpowiedź :)

    OdpowiedzUsuń