Bardzo prosty i bardzo pyszny przepis na kaszę jaglaną z wykorzystaniem nerkowców. Wtedy kiedy ma się ochotę na ciepłą zupę jaglankową raczej, niż na kaszę na sypko. Jesienią nieuchronnie taka ochota przychodzi i wtedy krem z nerkowców jest jak znalazł. Jadłam taką zupę dwa dni pod rząd, a od kremu z nerkowców uzależniłabym się na stałe, gdyby nie fakt, że nerkowce w pewnym momencie się skończyły, a na razie nie zamierzam kupować następnych.
Składniki:
(jedna porcja śniadaniowa)
- pół szklanki surowej kaszy jaglanej
- szklanka wody
- pół szklanki nerkowców
- pół szklanki wody
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- banan
- garść migdałów
- syrop z agawy opcjonalnie
Nerkowce namoczyłam na kilka godzin. Im dłużej będą moczone, tym gładszy będzie krem do jaglanki, ale jeśli nie macie tyle czasu to i godzina wystarczy. Kaszę jaglaną ugotowałam w szklance wody. Nerkowce odsączyłam i zmiksowałam ręcznym blenderem ze świeżą wodą i pozostałymi składnikami sosu. Zalałam ugotowaną ciepłą kaszę kremem. Posypałam pokrojonymi w plasterki migdałami i polałam syropem z agawy.
Krem z nerkowców jest pyszny i może też być jedzony po prostu jako deser. Taka opcja była u mnie również przez kilka dni praktykowana. Do wyczerpania nerkowców.
Dominika
Świetny wpis! :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
___________
truskawkowa-fiesta.blogspot.com
ten sos to istne cudo, szaleństwo! robię, robię, robię!
OdpowiedzUsuń\Wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować! Szkoda, że nerkowce są takie drogie, ale mam w domu, bo będę z nich i kaszy jaglanej robiła domowy jogurt z bakteriami.
OdpowiedzUsuńOj oj ten przepis brzmi fantastycznie:) ..hmm...tylko nerkowce już zjedzone, trzeba zakupić;) Zrobię jak tylko dopadnę te smaczne orzechy:) Pozdrawiam!:)
OdpowiedzUsuńMam pytanie za 100 punktów: jak smakuje taka kasza jaglana?
OdpowiedzUsuńsmakuje wyśmienicie! pyszne!
OdpowiedzUsuńAkurat skończyły mi się nerkowce:/ Czy można je zastąpić orzechami brazylijskimi? Podobne, ale nerkowce chyba są bardziej delikatne i tego się obawiam. Będę wdzieczna za info :)
OdpowiedzUsuńPrzyznam że nigdy z brazylijskimi nie próbowałam, brazylijskie bardziej tłuste i twardsze. Nawet porządnie namoczone migdały nie zastąpią tutaj nerkowców, nie są tak kremowe.
UsuńOk w takim razie zakupię nerkowce i wypróbuję :) dziękuję za odp :)
Usuń