wtorek, 9 września 2014

SŁONO-SŁODKI NAPÓJ MARCHWIOWY - z awokado i imbirem

Miałam nie publikować tego przepisu. Uznałam że czwarty przepis z jednej książki to niezdrowa przesada. Ale...
Kiedy ten napój zrobiłam po raz pierwszy, uznałam że jest ok ale bez specjalnych emocji, zjadłam, wiem jak smakuje i wystarczy. Na drugi dzień wracając do domu, nie wiem sama jak to się stało, wstąpiłam do sklepu i kupiłam sok marchewkowy, no i zrobiłam napój po raz drugi. Na następny dzień przejechałam w panice pół miasta w poszukiwaniu soku marchewkowego, bo w poprzednim sklepie już nie było. A dnia następnego jeździłam po mieście w poszukiwaniu soku marchewkowego i awokado, które w międzyczasie też się skończyły. No i w ten sposób uzależniłam się od tego napoju. Skoro ja się uzależniłam, to poczułam się zobowiązana do rozpowszechnienia przepisu, może ktoś też się uzależni...


Składniki:
(1 porcja)
  • 250 ml soku marchwiowego - u mnie mała butelka gotowego soku jednodniowego, niepasteryzowanego
  • pół awokado
  • pół centymetra świeżego imbiru
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • pół łyżki soku z cytryny
  • łyżka sosu sojowego - u mnie bezpszenny Tamari
Imbir obrałam i pokroiłam w plasterki. Awokado obrałam. Wszystkie składniki zmiksowałam na gładką masę ręcznym blenderem. Zależnie od upodobań można dodać więcej bądź mniej sosu sojowego, soku z cytryny czy imbiru.

Dominika

3 komentarze:

  1. i bardzo dobrze, że opublikowałaś, bo chyba skorzystam! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kurczę dziwny ten przepis...Chociaż kuszący:) A awokado nie powoduje, że ten napój jest, jak to powiedzieć...tłustawy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No mnie się też wydawał dziwny, a ostatecznie okazało się że się uzależniłam :) Awokado służy zagęszczeniu napoju, robi się bardziej kremowy. Tłusty nie jest, przynajmniej nie w odbiorze, jest gęstszy niż sok ale gładki.

      Usuń