Sałatka z ogórków i różnych resztek. Głównie miałam do wykorzystania dużą ilość gigantycznych działkowych ogórków. Dodałam do sałatki fasolkę mung, żeby mogła posłużyć w celach obiadowych i żebym się nią najadła. Zawsze kiedy robię takie sałatki nie mogę się nadziwić, że mi tak smakują i są proste do zrobienia, a tak rzadko je robię. Zawsze sobie obiecuję, że od tej pory będę częściej.
Składniki:
(2 porcje)
- pół szklanki suchej niełuskanej fasolki mung
- 4 liście sałaty lodowej
- 2 średnie ogórki
- gruszka
- garść suszonej żurawiny
- oliwa
- sok z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Fasolkę mung namoczyłam poprzedniego dnia wieczorem. Następnego dnia ugotowałam ją. Sałatę porwałam na kawałki, ogórki, gruszkę obrałam i pokroiłam w kostkę. Wszystkie składniki sałatki wymieszałam razem. Całość polałam dressingiem zrobionym z soku z cytryny, oliwy, soli i pieprzu.
Dominika
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz