czwartek, 8 września 2016

CUKINIA? NA SŁODKO?

Właśnie tak!
Dziś w wykonaniu Adama proste placuszki z cukinii, słodka wariacja na temat kiedyś robionych wytrawnych. Najlepsze są proste przepisy!

Składniki:
  • średnia cukinia
  • pół szklanki  surowej kaszy jaglanej zmielonej w młynku do kawy
  • pół szklanki płatków owsianych zmielonych w młynku do kawy - płatki certyfikowane będa bezglutenowe
  • szczypta soli
  • po pół łyżeczki: imbiru, kardamonu, cynamonu
Cukinię trzeba zetrzeć na grubej tarce, kaszę jaglaną i płatki owsiane należy zmielić w młynku do kawy. Wszystkie składniki wymieszać razem, jeśli cukinia była soczysta, nie trzeba będzie dodawać wody. Na rozgrzaną patelnię wykładać łyżką niewielkie ilości masy i smażyć placki z dwóch stron. Podawać z syropem klonowym.

Dominika

1 komentarz:

  1. To tak jak placki ziemniaczane podaje się z cukrem (ja lubię z miodem):), na pewno pyszne

    OdpowiedzUsuń