Dziś w wykonaniu Adama proste placuszki z cukinii, słodka wariacja na temat kiedyś robionych wytrawnych. Najlepsze są proste przepisy!
Składniki:
- średnia cukinia
- pół szklanki surowej kaszy jaglanej zmielonej w młynku do kawy
- pół szklanki płatków owsianych zmielonych w młynku do kawy - płatki certyfikowane będa bezglutenowe
- szczypta soli
- po pół łyżeczki: imbiru, kardamonu, cynamonu
Cukinię trzeba zetrzeć na grubej tarce, kaszę jaglaną i płatki owsiane należy zmielić w młynku do kawy. Wszystkie składniki wymieszać razem, jeśli cukinia była soczysta, nie trzeba będzie dodawać wody. Na rozgrzaną patelnię wykładać łyżką niewielkie ilości masy i smażyć placki z dwóch stron. Podawać z syropem klonowym.
Dominika
To tak jak placki ziemniaczane podaje się z cukrem (ja lubię z miodem):), na pewno pyszne
OdpowiedzUsuń