Dawno nie porwałam się na bardziej eleganckie ciasto. Na co dzień nie ma co ukrywać, po prostu mi się nie chce, cenię sobie proste jedzenie i nieskomplikowane słodycze (co nie zawsze wychodzi mi na dobre). Ale od czasu do czasu dobrze jest zaszaleć. Tarta wyszła pyszna (zresztą co miałoby być w niej niedobrego). Na tyle dobra, że dziś nastąpi powtórka, tarta wypłynie na nieco szersze wody, a jej smak zostanie (mam nadzieję) doceniony.
Składniki:
(na formę do tarty o średnicy 24 cm.)
Spód:
- pół szklanki płatków owsianych - bezglutenowcy muszą uzyć płatków certyfikowanych
- pół szklanki surowej kaszy jaglanej
- pół szklanki mąki łubinowej
- 80 g masła
- 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego (u mnie złote) + 9 łyżek wody
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- kilka łyżek domowego dowolnego dżemu (najlepiej kwaskowego)
- szklanka mleka ryżowego - można użyć dowolnego niesłodzonego mleka
- 100 g gorzkiej czekolady
- szklanka musu dyniowego - u mnie mus z dyni hokkaido
- 3 łyżki syropu trzcinowego - można użyc dowolnego słodu
- po pół łyżeczki: imbiru, cynamonu i kardamonu
Płatki owsiane i kaszę jaglaną zmieliłam w młynku do kawy. Siemię lniane zmieliłam w młynku do kawy i zalałam wodą do napęcznienia. Suche składniki wymieszałam i zagniotłam ciasto, dodając masło i zżelowane siemię lniane. Wykleiłam ciastem formę do tarty, ponakłuwałam widelcem i piekłam 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Mus dyniowy wymieszałam z mlekiem i syropem, dodałam przyprawy. W niewielkim garnku podgrzewałam na małym ogniu. Kiedy płyn był już gorący, dodawałam stopniowo połamaną czekoladę, cały czas mieszając.
Ostudzony spód posmarowałam dżemem i wylałam na wierzch masy czekoladowo-dyniową. Udekorowałam ziarnkami granatu. Chłodziłam w lodówce kilka godzin, do zgęstnienia masy.
To była jedna z bardziej udanych tart, ładnie się kroiła, wypełnienie było gęste ale nie twarde, spód nie kruszył się, a był jednocześnie dość delikatny. Dżem dodał tarcie intensywności.
Dominika
Tyle słodkości w jednym! Mniam :)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie😊
OdpowiedzUsuńAch, ślinka leci na sam widok! Myślę, że byłabym nią oczarowana :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Tarta wygląda obłędnie 😊
OdpowiedzUsuńTarta wygląda obłędnie 😊
OdpowiedzUsuń