Potrzebna nam będzie w zasadzie tylko puszka cieciorki i czekolada. W przypadku nagłej potrzeby słodkości możemy zrobić super ekspresowe i niewymagające ciasteczka, zajmie nam to około 10 minut i trochę pieczenia. W ciasteczkach nie ma mąki, tylko cieciorka, w związku z tym nie są to chrupiące ciasteczka, raczej miękkie, do śniadania. Dobry pomysł na nagły głód.
Przepis z bloga Co Dziś Zjem Na Śniadanie?
Składniki:
(na blachę ciastek)
- puszka ciecierzycy
- łyżeczka soku z cytryny
- 1/3 szklanki masła migdałowego
- 1/3 szklanki tahini
- 1/4 szklanki syropu z agawy
- łyżeczka proszku do pieczenia - u mnie bezglutenowy
- szczypta soli - u mnie himalajska
- tabliczka gorzkiej czekolady
Ciecierzycę z puszki odsączyłam. Wszystkie składniki oprócz czekolady włożyłam do malaksera i zmiksowałam na prawie gładka masę. Czekoladę pokroiłam nożem na cienkie kawałki i wmieszałam łyżką w cieciorkową masę. Z masy lepiłam niewielki kulki i rozpłaszczałam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w temperaturze 180 stopni 20 minut. Jedliśmy na ciepło - z roztopioną czekoladą, a nazajutrz na zimno też były smaczne.
Dominika
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz