czwartek, 30 czerwca 2016

RABARBAR !!!

Do tej pory bliżej nie spotykałam się z rabarbarem. Kojarzył mi się z, nie ma co ukrywać, dość obrzydliwymi kompotami z dzieciństwa. Długo ta odraza mi towarzyszyła, na tyle mocno, że przez pięć lat swojego zdrowego trybu życie i próbowania na nowo wszystkich warzyw i owoców, jakie tylko spotkałam na swojej drodze, rabarbaru konsekwentnie nie tknęłam. Aż do teraz. No i pewnie będzie mi już odtąd towarzyszył co sezon.
Przepis z bloga Zdrowa Kuchnia Sowy.

RABARBAROWE CRUMBLE:
Składniki:
(na formę 18x18 cm.)
  • 2-3 laski rabarbaru
  • garść daktyli
  • 4 łyżki płatków owsianych - w celu uniknięcia glutenu należy użyć płatków certyfikowanych
  • 3 łyżki zmielonych płatków owsianych lub mąki owsianej - w celu uniknięcia glutenu należy użyć płatków certyfikowanych
  • 3 łyżki ksylitolu lub cukru trzcinowego
  • 5-6 cienkich plastrów masła
Rabarbar umyłam i pokroiłam w kostkę. Daktyle pokroiłam na mniejsze części. Część płatów owsianych zmieliłam w młynku do kawy. Zmielone płatki wymieszałam z niezmielonymi i cukrem. Na dnie formy ułożyłam rabarbar i daktyle, posypałam suchą masą. Na wierzchu ułożyłam plastry masła. Piekłam 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Dominika

1 komentarz: